Výkonnost dodavatelského řetězce
Výkonnost dodavatelského řetězce

FM Logistic zajišťuje nejvyšší úroveň skladování

Pro tuchoměřickou pobočku FM Logistic je jednou z největších priorit bezpečnost uskladněného zboží, a to i zboží vysoké hodnoty.

On June 20, 2024

Proto už od roku 2014 disponuje certifikátem TAPA FSR 2014 (Transported Asset Protection Association – Facility Security Requirements) v jeho nejvyšší možné úrovni A Class. Další podporu zákazníkům společnosti FM Logistic poskytuje multi-klientská pobočka v Jirnech. Oba tyto skladové prostory se nacházejí ve výhodně umístěných lokalitách nedaleko hlavního města Prahy.

Pobočka FM Logistic v Tuchoměřicích se nachází 8,5 km od pražského Letiště Václava Havla, kam zboží přepravované letecky dorazí během chvilky. Disponuje také železniční vlečkou s nakládací rampou. Nespornou výhodou železniční dopravy je vysoká nosnost, a tedy i možnost přepravovat zboží ve velkých objemech. Certifikace TAPA FSR třídy A pak garantuje maximální bezpečnostní pravidla při uskladnění zboží. Právě zabezpečení zboží s vysokou hodnotou náchylného ke krádežím představuje jednu z největších výzev v rámci celého dodavatelského řetězce.

Vysoké nároky na firmu i zaměstnance

Získání TAPA FSR klade vysoké nároky na firmu i její zaměstnance. „Standard se zaměřuje na mechanickou stránku ochrany budovy, jako jsou ploty nebo použité materiály na plášť budovy, dále na elektronickou ochranu, což zahrnuje kamerové systémy, elektronické zabezpečovací systémy či elektronické systémy vstupu.
A v neposlední řadě i na procesní nastavení společnosti. TAPA FSR má například specifické požadavky pro proces náboru a další působení zaměstnance ve firmě,“ objasňuje Jiří Svoboda, Quality & Security Manager FM Logistic Tuchoměřice.

Celý tuchoměřický areál je napojen na mnoho autonomních systémů elektronické ostrahy, které jsou neustále v činnosti. Pokud jde o skladování zboží vysoké hodnoty, jako je například luxusní kosmetika apod., poskytuje oddělené prostory s přísnějšími pravidly a kontrolami, kde jsou důležitým bezpečnostním prvkem i tzv. klece zboží vysoké hodnoty (high value cages). Daná část skladu je zabezpečena plotem doslova „od podlahy až ke stropu“ a dedikovaný tým do ní vstupuje pouze prostřednictvím určených přístupových bodů.

Všechny dodávky zboží vysoké hodnoty nebo výrobků náchylných ke krádeži jsou také opatřeny jedinečným sledovacím kódem registrovaným v systému Coding & Tracking Evropské Unie.

Specialisté na manipulaci nejen v automobilovém průmyslu

Další česká pobočka FM Logistic se nachází v Jirnech, kde mají zákazníci k dispozici plochu 20  000 m2, skladovací kapacitu 32 000 palet a personál, který se specializuje mimo jiné na manipulaci v automobilovém a maloobchodním průmyslu. V automobilové logistice je čas klíčovou proměnnou. Není zde žádný prostor pro zpoždění nebo chybu. Zboží přichází do továren za nepřetržitého provozu, přímo na montážní linky, takže jakékoliv problémy s dodávkou by pozastavily nebo narušily celý výrobní proces. Proto spolupráce musí probíhat just-in-time.

To je možné díky propojení operačních systémů FM Logistic se systémy zákazníka, což zajišťuje okamžitou komunikaci. Čas je klíčovým faktorem také při nočních přepravách, které se ze skladu v Jirnech uskutečňují. Dodávky jsou do prodejních řetězců odesílány tak, aby bylo zboží k dispozici včas, než prodejny otevřou.

Česko jako důležitý uzel v evropské dopravě

Česká republika je v současnosti důležitou lokalitou v celoevropské dopravě. FM Logistic pomáhá firmám tento logistický potenciál plně využít a poskytuje svým klientům řešení šitá na míru tak, aby mohli co nejlépe rozvíjet své podnikání.

Byl tento obsah zajímavý, užitečný ?